دولت امریکا وضعیت حفاظت موقت (TPS)شهروندان افغانستان را لغو کرد

هزاران مهاجر درآستانه‌ی اخراج؛ آینده‌ای نامعلوم در پیش است

توسط: حسینا فضلی

واشنگتن دی.سی: وزارت امنیت داخلی ایالات متحده امریکا امروز ( دوشنبه) پایان وضعیت حفاظت موقت (TPS) برای شهروندان افغانستان را اعلام کرد.

کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی امریکا، در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که این تصمیم پس از بررسی دقیق وضعیت امنیتی و انسانی در افغانستان، و با مشورت نهادهای دولتی مرتبط، گرفته شده است. بر اساس این تصمیم، وضعیت حفاظت موقت  افغانستان که در ۲۰ می ۲۰۲۵ به پایان می‌رسد، به‌طور رسمی از ۱۲ جولای ۲۰۲۵ اجرایی خواهد شد.

وزیر امنیت داخلی امریکا، کریستی نوم گفت: «این دولت در حال بازگرداندن TPS به هدف اولیه و موقتی آن است. ما با همکاری نهادهای همکار، وضعیت افغانستان را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که شرایط فعلی این کشور دیگر با معیارهای تعیین وضعیت TPS مطابقت ندارد. امنیت در افغانستان بهبود یافته و اقتصاد آن در حال تثبیت است، به‌گونه‌ای که این شرایط دیگر مانع بازگشت شهروندان آن به کشورشان نمی‌شود. همچنین، این تصمیم در راستای منافع ملی ایالات متحده است، چرا که اطلاعات موجود در وزارت امنیت داخلی نشان می‌دهد برخی از دریافت‌کنندگان TPS تحت تحقیقاتی در زمینه کلاهبرداری و تهدید علیه امنیت عمومی و امنیت ملی قرار دارند. بررسی دوباره وضعیت TPS بخشی از تلاش‌های ما برای بازگرداندن سلامت و صداقت به نظام مهاجرتی کشور است.»

خبرنامه نوروز

دولت ایالات متحده در می ۲۰۲۲ به دنبال فروپاشی دولت جمهور و تسلط طالبان،  TPS را برای شهروندان افغانستان تصویب کرد. به گفته وزارت امنیت داخلی امریکا، این اقدام در پاسخ به بحران انسانی، تهدیدهای امنیتی، و ناپایداری سیاسی ناشی از تغییر قدرت در کشور صورت گرفت. در سپتامبر ۲۰۲۳، وزارت امنیت داخلی این وضعیت را برای ۱۸ ماه دیگر تمدید کرد که تا ۲۰ می ۲۰۲۵ اعتبار دارد.  این برنامه به هزاران پناهجوی افغانستان در خاک امریکا امکان اقامت موقت و قانونی و دسترسی به مجوز کار را داده بود.

دلایل لغو: بهبود اوضاع یا سیاست مهاجرتی؟

در گزارش‌های رسمی، دولت امریکا اشاره کرده که اگرچه درگیری‌هایی میان طالبان و گروه‌های تروریستی مانند داعش-خراسان همچنان ادامه دارد، اما تهدیدات پراکنده و غیراستراتژیک هستند. همچنین آمارها از کاهش ۷۲ درصدی استفاده از بمب‌های دست‌ساز، کاهش خشونت‌ها علیه غیرنظامیان و رشد اقتصادی کشور تا ۲.۷٪ در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ حکایت دارد. از سوی دیگر، بر بنیاد گزارش رسمی دولت امریکا،‌گردشگری خارجی افزایش یافته و چهره جدیدی از افغانستان در رسانه‌های اجتماعی بازتاب یافته است.

بر بنیاد قانون مهاجرت امریکا، وزیر امنیت داخلی موظف است دست‌کم ۶۰ روز پیش از پایان دوره حفاظت موقت، شرایط کشور مربوطه را بازبینی و در صورت عدم استمرار دلایل اولیه، اقدام به لغو وضعیت نماید. همچنین، لغو وضعیت باید با اطلاع‌رسانی رسمی در Federal Register  همراه باشد و حداقل ۶۰ روز بعد اجرایی شود. دولت امریکا اعلام کرده که برای افغانستان، دوره گذار ۶۰ روزه پس از انتشار رسمی در نظر گرفته شده است.

ملاحظات منافع ملی آمریکا

این تصمیم همچنین به دلایل امنیتی و منافع ملی امریکا توجیه شده است. مقامات وزارت امنیت داخلی اعلام کرده‌اند که برخی از دارندگان TPS افغان در تحقیقات مربوط به کلاهبرداری و تهدیدهای امنیتی درگیر بوده‌اند. این موضوع، بخشی از استدلال دولت برای لغو حفاظت موقت بوده است.

بر بنیاد گزارش وزارت امنیت داخلی امریکا، حدود ۱۱٬۷۰۰ شهروند افغانستان  تحت وضعیت حفاظت موقت در امریکا حضور دارند. از این میان، ۳٬۶۰۰ نفر نیز به عنوان دارنده اقامت دائم قانونی (LPR) شناخته شده‌اند. آن‌هایی که مزایای مهاجرتی دیگری نظیر پارول دارند، همچنان آن وضعیت را حفظ خواهند کرد. با این حال، دولت تصریح کرده که وضعیت حفاظت موقت جایگزینی برای حمایت مهاجرتی بلندمدت مانند پناهندگی یا درخواست اقامت دائم نیست.

تمدید خودکار مجوزهای کار

دولت آمریکا اعلام کرده که کارت‌های اجازه کار (EAD) صادرشده تحت TPS برای شهروندان افغانستان  به‌طور خودکار برای ۶۰ روز دیگر تمدید خواهد شد. دارندگان این کارت‌ها می‌توانند با ارائه کارت‌هایی با کد A-12 یا C-19 و تاریخ انقضا تا نوامبر ۲۰۲۳ یا می ۲۰۲۵، اجازه اشتغال خود را در این مدت اثبات کنند.

لغو وضعیت حفاظت موقت  (TPS) برای افغانستان، بخشی از سیاست سخت‌گیرانه دولت امریکا در مدیریت مهاجرت و امنیت مرزی تلقی می‌شود. در حالی که دولت بر بهبود وضعیت امنیتی و اقتصادی افغانستان تأکید دارد، بسیاری از کارشناسان بین‌المللی و سازمان‌های حقوق بشری بر این باورند که شرایط بازگشت ایمن برای همه افغان‌ها، به‌ویژه زنان، اقلیت‌ها، و فعالان مدنی فراهم نیست.

در همین جال اداره مهاجرت و خدمات شهروندی ایالات متحده نیز اعلام کرده است که با پایان حفاظت موقت و مزایای مرتبط با آن، شهروندان خارجی از اپلیکیشن CBPhome  اداره‌ی کمرگ و حفاظت مرزی، برای گزارش خروج خود از ایالات متحده استفاده کنند.

با این اقدام سرنوشت هزاران مهاجر افغانستان در امریکا اکنون در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته و نیازمند راهکارهای حمایتی و قانونی جایگزین از سوی دولت و نهادهای مدنی است.

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فوتر با آیکون‌های جدید